„Ако погледнем като числа как стои икономиката на България  - това, което виждаме е, че тя расте много бързо. Имаме висок ръст на износа, чуждестранните инвестиции са над 1 млрд. евро в сравнение с миналата година. Икономическите ни показатели са много добри”. Това заяви пред NOVA председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Според него в момента има две линии на атака към правителството и управляващото мнозинство. „Едната е по линия на геополитическо влияние. Атаките срещу правителството се активизираха силно след старта на войната в Украйна и заемането на България на твърда позиция за подкрепа на страната, както и в отделянето на България от икономическото и политическо влияние на Русия през доставките на газ и енергийната зависимост”, каза той.

„Политиката, която виждаме през последните 10-12 години, е такава, че вместо България да застава по-близо до Европа, тя да застава по-близо до Русия. За енергийната сигурност ГЕРБ не напраха нищо през последните 12 години”, коментира той.

И добави: „Другият канал е заради това, че вместо бизнесът да създава милионери, държавата досега създаваше такива с държавни поръчки с фирми, които съзнателно бяха държани до политическите сили”.

По думите му правителството прави всичко възможно, за да може държавата да работи, а бизнесът да продължава да инвестира и да създава работни места . „Дестабилизирането на правителство в този момент за мен е антидържавническо поведение на опозицията”, категоричен беше Гюров.

Според него растежът на цените у нас идва от страна на предлагането, а не от страна на търсенето. „Инфлацията у нас е изцяло външно привнесена, защото са увеличени цените на основни суровини и горива. Това означава, че има групи хора, които са много силно засегнати от тази криза. Те ще усетят ефекта от мерките”, коментира председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната".

Той коментира и приетия от коалиционните партньори пакет от антикризисни мерки. „С тях от една страна искаме да подпомогнем най-уязвимите, а от друга – да създадем условия за бизнеса, така че да премине през първоначалния шоков сценарии и да се адаптира. Можем да го подпомагаме до толкова, до колкото да му помогнем да се адаптира. Нито една държава в света обаче не може да го компенсира заради увеличението на цените”, посочи Андрей Гюров.

„Ако погледнем бюджета през последните две години – има разлика от 9 млрд. в него. Те дойдоха от това, че не се краде”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA