Георги Гьоков
Георги Гьоков / БГНЕС
Достъпът до българския пазар на труда за бежанци от Украйна ще бъде облекчен, подчерта социалният министър
Предстои в кратък срок да направим малки промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за социално подпомагане, като целта на промените е да бъде облекчен достъпът до пазара на труда на украински бежанци. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той призова за парламентарна подкрепа по повод предстоящите промени. Украинските бежанци могат да бъдат сериозен ресурс за българските работодатели, допълни той. 
През 2021 г. са наети 6087 сезонни работници, от които 5268 са с регистрирана сезонна заетост до 90 дни, а 819 с разрешение от 90 до 9 месеца. Най-много от регистрираните сезонни работници са от Украйна – 3890. 

Сезонните работници работят предимно в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ на длъжности камериери, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи и др. Местоработата им е по почти всички курорти на българското Черноморие, както и в планинските курортни Банско, Пампорово и други. 

По думите на Гьоков българският пазар на труда е един от най-облекчените в ЕС – достъпът до него е много по-лесен, отколкото в други страни. Това би представлявало проблем за нашия пазар при по-висока безработица и при наличие на квалифицирана работна ръка, но при сегашната липса на работна ръка в България, това е позитивно, смята министърът. Украинските бежанци, дори и да не поискат временна или друг тип закрила, имат достъп до нашия пазар на труда за 90 дни – в селско, горско стопанство, хотелиерство и ресторантьорство, каза Гьоков. 

Той посочи, че трябва да се мисли и за активиране на неактивните в България, които по негова експертна оценка са около 150-160 хиляди души, от които само около 40 хиляди са регистрирани в бюрата по труда. Това са хора с ниска квалификация.
 
БТА