683 626 са издадените наказателни постановления от 2019 година до 23 август т.г., сочи статистика на МВР
"Имаме проблем с пътя. Пътят е този елемент, който кара шофьорите да допускат толкова много грешки в България". Това каза на брифинг председателят на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

"Българските граждани не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, касаещ пътно-транспортните произшествия и пътния травматизъм, защото това може до някаква степен да бъде избегнато и да бъдат подобрени резултатите в тази насока и тези лоши резултати, това че сме водещи в Европа в поредната негативна класация се дължи до голяма степен на липсата на взаимодействие между институциите и затова, че този проблем, който очерта г-н Милчев, проблемите тук в голяма част се дължат на хубавата българска дума безхаберие. Просто никой не го интересува тази тема", каза главният прокурор Иван Гешев.

"Има законодателни пропуски, доста сериозни", допълни Гешев.

"За нас е изключително важно е да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в името на българските граждани и затова многократно съм казвал единственият противник на прокуратурата е престъпността", категоричен бе главният прокурор.

Иван Гешев Богдан Милчев институт по пътна безопасност брифинг
БТА

"Този проблем, изключително сериозен за българските граждани, да го обозначим като сериозни проблеми с пътната безопасност, в голямата си част, според мен, при едно добро взаимодействие между институциите, при координация между тях, при разбиране на проблема, при привличане на различни неправителствени организации и експерти, в голямата си част, може да бъде овладян, в някакви не мога да ги определя като приемливи граници, но в средните европейски показатели и стандарти", допълни Гешев. 

Освен пътната обстановка, която влияе върху пътния травматизъм, Гешев изтъкна и проблема с връчването на наказателни постановления при констатирани нарушения. 

Той даде и методически указания за разследване на престъпления по транспорта.

Иван Гешев Богдан Милчев институт по пътна безопасност брифинг
БТА

"Приветствам тази инициатива. За разлика от другите видове престъпност, тук проблемите могат да бъдат решени лесно, не лесно, но могат да бъдат решени с повече усилия, с взаимодействие и с ясна визия какво целим и коя институция какво прави, и със желание това да се реши. Аз знам, че през годините, по-лесно е нищо да не се прави. Тази ситуация, да сме водещи в Европа и да загиват постоянно и да се осакатяват български граждани, не само български. Българските граждани не го заслужават, защото те ни плащат заплатите на всички нас и искат резултати", обяви Гешев.

"Прави впечатление, че боят на издадените наказателни постановления, във връзка с разпореждания, които са 47 000, са само 2. Наказателни постановления по отношение на местни органи, тогава, когато не са предприели действия за обезопасяване на път, който е тяхна отговорност. Броят на издадените наказателни постановления в периода, който се разглежда, от 2019 година до 23 август тази година, е 683 626 броя. Броят на невръчените наказателни постановления за същия период 36 568 броя. Броят на такива, с изтекла абсолютна давност 2584 броя. Брой на водачите, на които не са връчени повече от 3 наказателни постановления 29 873 броя. Това е статистиката, която ни е предоставена от МВР", каза Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура.

Иван Гешев Богдан Милчев институт по пътна безопасност брифинг
БТА

Пътната безопасност е елемент от националната сигурност. Повече от десет години сме най-опасната страна за движение в ЕС с малки изключения, има заплаха за националната ни сигурност, заяви Милчев.

Институциите не си говорят помежду си и жертва сме хората, които се движим по тези пътища, допълни Богдан Милчев.

След тежките катастрофи от последните месеци експерти по пътна безопасност и главният прокурор, ще обсъждат мерки, с които да се сложи край на войната по пътищата.

Иван Гешев Богдан Милчев институт по пътна безопасност брифинг
БТА

На срещата, организирана от Института за пътна безопасност, се очаква да бъдат представени резултатите от действията на институциите до момента и какво следва оттук нататък.

Във вторник станаха две тежки катастрофи на автомагистрала „Тракия”. При тях двама души бяха ранени.

Тежка катастрофа със загинал и ранени край София (ВИДЕО/СНИМКИ)

Млад мъж загина, а други осем са ранени при тежка верижна катастрофа през нощта в София.