Млад мъж загина, а други осем са ранени при тежка верижна катастрофа през нощта в София, съобщава МВР.

Трима от ранените са с опасност за живота.

Инцидентът стана на бул. „Самоковско шосе”, на отбивката за Бистрица, близо до Панчарево.

NOVA


По първоначална информация шофьорът на една от колите е изгубил управление. Това е причината да навлезе в насрещното платно. Така се е врязал в идваща срещу него друга кола. Той е и загиналият на място. В двете ударили се коли се е ударила и трета. 

След като е подаден сигнал в Спешна помощ, на място са изпратени шест линейки. Медицинските екипи са откарали в болница „Св. Анна” три пострадали млади момичета..



В болница „Св. Анна” е настанено 18-годишно момиче с травма на мозъка, с травма на лицевите кости и фрактура на ръка. В стабилизирано състояние е. 16-годишно момиче е в крайно тежко състояние, докарано е в кома - с тежка черепно-мозъчна травма, травма на гърди, корем, фрактури на двете бедра. Възстановена е сърдечната дейност и дишането, оперирана е от коремните хирурзи, отстранен е далакът, имала е голямо количество кръв в корема. Има още едно момиче в реанимация с гръдно-коремна травма и фрактура на тазобедрена става. Две от момичетата са с реална опасност за живота, а едно от тях е в крайно тежко състояние, съобщиха от болница „Св. Анна”.



В ИСУЛ е друга от пострадалите. В болница „Пирогов” са две млади момчета, едно момиче, както и мъж и синът му.

От „Пирогов” съобщиха, че две момчета са освободени за лечение вкъщи. "В много тежко състояние е 29-годишна жена. За нея се полагат грижи, а какъв ще бъде изходът, времето ще покаже", обясниха от лечебното заведение.

16-годишно момче е прието в „Пирогов” с травма на главата, но състоянието му не е притеснително.

NOVA

Причините за катастрофата се изясняват.

„В посока Панчарево лек автомобил губи управлението и навлиза в насрещното движение. Възможно е да е предприето изпреварване, въпреки че е забранено. В автомобила са пътували момче и момиче, които са се прибирали от семейно тържество. Момчето е шофирало. Има версия, че има употреба на алкохол, но това ще кажат назначените експертизи”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA експертът по пътна безопасност Диана Русинова.

"В района се предприемат и много неправилни изпреварвания, въпреки че маркировката го забранява", допълни тя. 

По думите ѝ насрещно движещият се автомобил, в който са се врязали младежите, се е движил с 90 км/час. При челния им сблъсък в тях се врязва и трета кола.

„Във втория автомобил е имало четирима души. Двама от тях са в тежко състояние. Те са били в предната част на колата. Другите са с по-леки наранявания. По-леко пострадали са и пътуващите в третия автомобил. Загиналия всъщност е шофьорът в първата кола, а спътничката му е с тежки наранявания и множество фрактури”, посочи Русинова.