Закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които се предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те годни. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в парламента за участие в насроченото за тази сутрин заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси. На него депутатите продължават работа по промените в Закона за защита на лица и измененията в Закона за съдебната власт, пише БГНЕС.

Гешев от парламента: Не успях да катастрофирам, бързайки насам

Според Гешев тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо. "Резултатът ще доведе до смачкване на най-важните дела в държавата, дела срещу олигарси, срещу организираната престъпност – убийства, телесни повреди, изнасилвания и какво ли още не. Ако това е реформа, аз не я разбирам", коментира той.

Главният прокурор очерта промените като „юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос”.

Гешев: Сигурно ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана

Той попита какво ще стане с делата срещу Арабаджиеви, Бобокови, Баневи. „Делата за телефонни измами, за убийства, за изнасилвания – никой не може да каже откъде ще започнат”, добави Гешев и предупреди, че европейска реакция ще има.

Пред журналисти в парламента главният прокурор каза още, че явно в държавата най-важното е да се закрие един съд и да се застраши сигурността на защитените свидетели.

С повишен тон започна заседанието на правната комисия в парламента. В дневния ред са включени текстове за преместване на Бюрото за защита от прокуратурата и закриването на спецмагистратурите.

Анна Александрова от ГЕРБ предложи да влезе в дневния ред промяна в ИК, свързана с броене на разписките от гласуването с машини. След като не беше гласувано, Александрова поиска да отпадне точката за закриването на спецсъдилищата с мотива, че не е искано становище от ВСС. Но и това не беше подложено на гласуване.

"Осакатихте българските грждани, не могат да стигнат до урните да гласуват", каза Александрова на висок тон.

Атанас Славов отговори, че за всички е станало ясно, че се използват трикове, за да не минат промените в закона за НСО, Бюрото за защита и закона за съдебна власт. "Тази кампания се води от ГЕРБ и ДПС", каза Славов.

Хамид Хамид го обиди с квалификации заради заседанието в пленарна зала вчера, а после му се извини.

След близо половин час размяна на реплики комисията започва работа по дневния ред.