Ще предложим промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов тричленен орган, който ще е отговорен за разследванията срещу главния прокурор. Това обявиха от ГЕРБ на брифинг в партийната централа, представяйки акцентите от програмата си в частта за съдебната реформа.

"Органът ще със самостоятелен статут и гаранции за независимост. На членовете ще им бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване срещу главния прокурор, да го привличат към наказателна отговорност при извършването на престъпление от общ характер и да поддържат това обвинение към всички съдебни инстанции", обясни евродепутатът Емил Радев.

Партията също така планира конституционни изменения, които да дадат право на всеки гражданин да подава жалби и да сезира Конституционния съд.

През последните години темата за съдебната реформа беше иззета първо от ДБ, а след това и от ПП. Те я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни послания. Това, което видяхме през последната година и половина бе, че тези партии не могат да направят съдебна реформа, посочиха бившите управляващи.

Борисов: Решението за ареста ми е взето на оргия с пици на кристали, уиски и бяло вино

Според партията от ДБ и ПП са показали, че не разбират как функционира съдебната реформа и не я познават от вътре, както и не са били вътре в съдебната реформа, затова нямат право да казват как тя трябва да работи.

"Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа е разрушаване на структури, закриване на институции, кадруване и създаване на бухалки. И те си го казаха. В последните седмици на мандата им беше жалко да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ", посочи бившият депутат Радомир Чолаков. Той нарече случилото се в съдебната реформа през последните месеци "омърсяване", което те повече няма да позволят.

В ГЕРБ са категорични, че именно те са започнали съдебната реформа в България и тя никога не е спирала. "Ние разбираме реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. Това ще е призмата, през която ще подхождаме в бъдеще към всички предложения за промени в нормативната уредба", обясни Росен Желязков.

"Ще работим за много ясен законодателен процес, за да се преодолее тази спонтанност и непрозрачност през последната година. Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по "брадясали" въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие", обещават от ГЕРБ.



Новата наказателна политика на ГЕРБ е съгласувана с всичките им европейски партньори.

"Ако искаме да сме европейска страна ние трябва да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. Няколко пъти беше казвано, че нашият НК е социалистически и в него много голямо тегло се дава на наказанието затвор, докато в западноевропейските държави много по-голямо тегло е дадено на наказанието глоба. Например за нарушение на интелектуалната собственост нашият НК предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лева. За същото престъпление германският кодекс предвижда затвор до 1 година, но глоба, която може да достигне 1 млн. евро. Нали се сещате кой НК е по-ефективен", обясни Радомир Чолаков.

ГЕРБ и ОП искат да сложат край на „вечния длъжник” със законови промени

Евродепутатът Емил Радев напомни, че България е единствената страна в ЕС, в която все още съществуват вечните длъжници. "По наше предложение беше въведена 10-годишната давност, но по решение на КС тази норма може да има ефект най-рано през 2029 г. Ние не можем да чакаме толкова дълго, особено в критичната икономическа обстановка в страната", допълни Радев.

Той смята също така, че са нужни по-високи санкции за причиняването на смърт на пътя и отнемане на шофьорските книжки на лицата, които сядат зад волана след употребата на алкохол или/и наркотици.

Сред идеите са и евентуална забрана на колите с десен волан в България.