/ БТА
ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация днес в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Томислав Дончев и Румен Христов внесоха в ЦИК общо 9999 подписа.

"Встъпваме с огромната отговорност и съзнанието за партия, която е монолитна, силна, единствената, която е способна да бъде мандатоносител и около която да се формира мнозинство, способно да излъчи правителство". Това коментира пред журналисти депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

По думите на Георгиев, времето, когато държавата е можело да се управлява от експерименти, е отминало. "Предишните избори бяха предотвратими, ако политическата отговорност беше надделяла", смятат от ГЕРБ-СДС.

"При неуспех следващото Народно събрание да излъчи стабилно правителство, ще направи прекалено силни гласовете в обществото, които поставят под въпрос функционирането на представителната демокрация в България. Гледам на тези избори като на последен шанс да съхраним демокрацията", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ пред журналисти.

"Докато партиите са обградени от собствените си червени линии не ни чака нищо добро", добави той и даде заявка, че в хода на предизборната кампания ГЕРБ ще търси друг модел.

Относно думите на лидера на партията Бойко Борисов, който посочи партиите от сглобката плюс БСП и ИТН за "естествени партньори на ГЕРБ" и защо другите формациите не припознават ГЕРБ като такъв партньор, Дончев заяви:

"Не ме карайте да правя историческа ретроспекция колко различни подхода и различни предложения сме имали. Политически егоизъм и късогледство. Да видим дали можем да имаме кампания, която не е само крещене. В последните четири години влязохме в „перпето мобиле“ на вечния скандал. Какво произлезе от това. Трябва да върнем политиката там, където ѝ е мястото – в спор, дебат, съгласие, несъгласие, какво да правим във всяка от сферите на обществения живот. Това, което може да се случи след изборите, зависи от кампанията".

"Проблемът не е в избирателната система, партиите трябва да се обърнат към хората. В тази кампания ГЕРБ-СДС ще даде пример, че може и по друг начин", добави той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС