"От месеци се борим меморандумът с Gemcorp, подписан на 23 март тази година, да бъде прекратен, а Вие, управляващите направихте всичко възможно да прикриете поредната измама на Вашето правителство" - това посочват в своя декларация до медиите от партия ГЕРБ

"С този меморандум Вашето правителство се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена – малки модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената сделка, въглищните ни мощности и Плана за възстановяване и устойчивост са малка част от заложеното в него. Вие предадохте националните ни интереси и националната сигурност в енергетиката на чужди олигарси", допълват още от партията. 

По думите им министър-председателят в оставка Кирил Петков е криел в кабинета си корупция за 1 млрд. долара.

"Нека да е ясно, че Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС за Gemcorp близо 3 месеца и не е предприел никакви действия за прекратяване на меморандума", посочват от ГЕРБ и допълват: "Кирил Петков ни е излъгал, че е възложил проверка на ДАНС. Доказателство за това е собственият му отговор до Народното събрание, с който не предостави разпореждането си до ДАНС. То просто няма такова и до днес".

От партията се заканват да не спрат дотук и очакват премиера в оставка Кирил Петков, вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев и енергийния министър в оставка да дадат обяснения във временната парламентарна комисия, която установява фактите и обстоятелствата около подписания от правителството Меморандум с американската компания Gemcorp.

"Някой трябва да понесе отговорност за тази корупционна сделка", завършват от ГЕРБ. 

Скандалът се пренесе и на парламентарната трибуна. От ГЕРБ заявиха, че меморандумът е сключен тайно. Не е ясно какво съдържа документът, нито защо се прекратява сега.  А от “Продължаваме Промяната” обясниха, че именно този меморандум е документ, който не обвързваща страната ни с конкретни задължения.

“Нека да е ясно едно - Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС в продължение на 3 месеца и не е предприел действия за прекратяването му. Крил е в кабинета си далавера за 1 млрд. долара. Освен това ни е излъгал за проверките на ДАНС. Нали беше ултра невероятна инвестиция, защо ни отнехте светлото бъдеще? Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае?”, попита от парламентарната трибуна Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

“Това е необвързващ документ. България, като държава, не е ощетена и не може да бъде ощетена. Ние не сме изхарчили нито лев, не може да се говори за корупция. Прекратяването на води до негативи, единствено от меморандума би имало само  позитиви, но правителството реши той да бъде прекратен”, обясни депутатът от ПП Владимир Табутов.

Вижте цялата декларация на ГЕРБ тук: