Тома Биков
Тома Биков / БГНЕС, архив
Ресорът на Мария Габриел е изключително важен, заяви депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков на пресконференция в централата на партията.

Вече стана ясно, че българският еврокомисар ще отговаря за „Иновации и младеж“ в новата Европейска комисия, в чийто състав тя влиза за втори път.

Тома Биков отговори на критиките на БСП, че ресорът на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с останалите, които страната ни би могла да получи. „Не мисля, че това е слаб ресор“, заяви депутатът. Според него от по-скоро от левицата би трябвало да го оценят обратно - като силен, защото е добра възможност за България, а двете теми са били част от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, редом с европейската интеграция на Западните Балкани.

Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

Биков коментира и другата много обсъждана тема в публичното пространство – разследването за шпионаж сред представители на ръководството на Национално движение „Русофили“. Той призова политическите партии и институциите „да проявяват сдържаност“, особено щом се отнася за разследването на службите на лица, които вероятно са действали „в ущърб на българския национален интерес“.

БСП протестира срещу арестите на русофили, обяви ги за провокация

Според Биков нашите служби действат съвместно или по сигнал на партньорски служби, а случаят няма нищо общо с предстоящите избори.
„Става дума за разследване срещи конкретни лица, а не срещу неправителствени организации. Работата на службите е да пазят националния интерес и националната сигурност, а ние трябва да им се доверим“, допълни още той.
Съпартиецът му Спас Гърневски също призова да няма интерпретации по темата, преди случаят „да бъде разнищен“ от компетентните органи.

Румен Радев: Правителството панически търси враг