БСП
БСП / Dariknews
БСП определи вчерашните разпити на членове на Движение "Русофили" като провакация и грубо погазване на свободата на словото.

"Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления, но то трябва да бъде доказано. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева. Двамата многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Но това не ги прави престъпници", заяви соцлидерката Корнелия Нинова на пресконференция на БСП.

По думите й арестите са с цел да се прикрият други скандали в държавата и да се използва случаят в предизборната кампания.

"За да остане на власт, Борисов е готов на всичко. Но този път мина всички граници - провокира разделение на българския народ между русофили и русофоби. Отнема ни правото да се говори свободно, да се сдружават свободно гражданите. Затова се обръщаме към всички - да се противопоставим на воденето с белезници, страх, разпити", настоя Нинова.

От БСП коментираха и новия ресор на българския еврокомисар Мария Габриел - "Иновация и младеж". Според червените той е по-слаб в сравнение с тези, които България е можела да получи, но все пак се надяват той да бъде изпълнен със смисъл.

"Започнаха предложенията към българската страна с един много по-важен ресор - този на върховния представител по външна политика и сигурност, който премиерът отхвърли, тъй като този ресор не разпределял средства. След това се заговори за ресор "Земеделие". Също аргументът на министър-председателя беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Сравнено с първоначалните варианти, безспорно това е по-слаб ресор", критикува зам.-председателката на БСП Деница Златева.