ГЕРБ и Реформаторският блок преговарят за съставяне на ново правителство
ГЕРБ и Реформаторският блок преговарят за съставяне на ново правителство / БГНЕС, архив

ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) преговарят за съставяне на ново правителство. Срещата продължава повече от час. Предстои да стана ясно може ли ГЕРБ да подкрепи нов кабинет с мандата на Реформаторите.

От РБ дойдоха всички партийни лидери без Радан Кънев, който отдавна обясни, че няма да участва в подобни преговори, а от страна на ГЕРБ са председателят на парламентарната група Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, финансовият министър Владислав Горанов, както и няколко депутати. Лидерът на най-голямата партия в парламента Бойко Борисов отсъства.

Решаваща седмица за властта, ще бъде ли съставен кабинет?

По-рано през седмицата стана ясно, че условието на най-голямата политическа сила е да се приемат гласовете от референдума.

А Реформаторите от своя страна настояват да се приеме антикорупционният им закон.

Категорично обаче още тогава Бойко Борисов заяви, че няма да е премиер в нов кабинет.

Утре все пак изтича срокът, в който Реформаторският блок официално трябва да кажат на президента - ще съставят ли правителство, или ще върнат мандата.

Здравният министър в оставка Петър Москов от своя страна обяви, че разговорите с ГЕРБ и Патриотичния фронт продължават, като приотирет не са съставът на правителството и фигурата на премиера, а има ли достатъчно подкрепа по програмните цели на досегашното правителство. По думите му и утре вероятно няма да е ясно дали мандатът ще бъде върнат на президента.

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

Реформаторите са третата и последна политическа сила, която получава шанс от държавния глава да състави кабинет. Ако тя го отхвърли, страната тръгва към предсрочни избори най-рано в края на март.

По неофициална информация от кулоарите на парламента, по-скоро днес няма да се реши нищо категорично и конкретно. Не се изключва и възможността за "задържане на топката", докато се стигне влизането в мандата на новия президент Румен Радев.