Москов: За нас най-важно е има ли програмни цели, за които има мнозинство
Москов: За нас най-важно е има ли програмни цели, за които има мнозинство / БГНЕС
Москов: За нас най-важно е важно има ли програмни цели, за които има мнозинство
91751
Москов: За нас най-важно е важно има ли програмни цели, за които има мнозинство
  • Москов: За нас най-важно е важно има ли програмни цели, за които има мнозинство

Остава неясно дали Реформаторският блок ще оползотвори връчения от президента мандат за съставяне на правителство. Здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че разговорите с ГЕРБ и Патриотичния фронт продължават, като приоритет не са съставът на правителството и фигурата на премиера, а има ли достатъчно подкрепа по програмните цели на досегашното правителство. По думите му и утре няма да е ясно дали мандатът ще бъде върнат на президента.

ГЕРБ и Реформаторският блок преговарят за съставяне на ново правителство

"От днешния ден не бива да очаквате нещо различно, освен това дали има достатъчно парламентарно мнозинство и политически партии, които могат да застанат зад препотвърждаването на програмните приоритети на сегашното правителство с конкретни акценти за ГЕРБ - те са свързани главно с изборното законодателство, за Патриотичния фронт и РБ те са различно. Тоест ако постигнем това, ще сме направили важната крачка. Всякакви разговори за персонален състав на правителство и за фигура на министър-председател са след това, защото който и да бъде министър-председател, това няма никакво значение, ако това правителство няма ясна програма и зад него не стои мнозинство. Всякакви други спекулации не са дневен ред", каза Москов.

На въпрос дали са готови да предложат министър-председател и състав на МС, той заяви, че такива разговори са водени, но допълни, че това не им е приоритет.

"За нас е важно има ли програмни цели, за които има мнозинство. За първи път в тишина и разум в последните три дни се водиха много активни проговори по програмата и отделните приоритети. Имаме развитие в тази насока, но докато не обявим формално, това са просто добри намерения от страна на трите парламентарни групи", каза още Москов.

"В рамките на тази седмица би трябвало да можем да изпълним, ако има условията, конституционното си задължение да обявим кандидат за министър-председател, който в едноседмичен срок да състави правителство, или пък да отидем на избори", допълни той.

До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

"Не очаквайте от нас в утрешния ден да излъчваме кандидатура за министър-председател и да връщаме мандат, защото същностният разговор за РБ, а именно - програма и мнозинство, което стои зад тази програма, още не е приключил", каза още министърът в оставка.

В 11:00 ч. започна среща на Реформаторския блок с ГЕРБ, предстои нова среща и с Патриотичния фронт. В Конституцията не е разписан срок, в който третата политическа сила, на която президентът връчва мандат трябва да предложи състав на ново правителство.

За първата и втората по големина политически сили - в случая ГЕРБ и БСП срокът беше една седмица.