ГЕРБ и Янев предлагат нова комисия да проучи помилванията по времето на Първанов
ГЕРБ и Янев предлагат нова комисия да проучи помилванията по времето на Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ и Яне Янев предлагат нова комисия да проучи помилванията по времето на Първанов
52356
ГЕРБ и Яне Янев предлагат нова комисия да проучи помилванията по времето на Първанов
От БСП приветстваха решението на Конституционния съд
  • ГЕРБ и Яне Янев предлагат нова комисия да проучи помилванията по времето на Първанов
  • От БСП приветстваха решението на Конституционния съд

ГЕРБ и Яне Янев ще внесат предложение за създаване на нова временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата на длъжности лица при помилвания по време на двата мандата на Георги Първанов. Вчера Конституционният съд излезе със становище, че сегашната комисията е противоконституционна. Яне Янев обясни, че сегашната комисия, която той оглавява, ще прекрати дейността си, но се предвижда архивът й се прехвърля към новата.

„Конституционният съд на практика с една цялостна рамка ни дава възможност ние да продължим работата си, за да можем да стигнем до изводи, които очаква обществото. Поради тази причина ние възнамеряваме в началото на следващата пленарна седмица да внесем проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата за извършване на действия и инициатива на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22 януари 2002 г. до 22 януари 2012 г. Този проект за решение ще бъде изцяло и 100% съобразен с изложените мотиви в решението на Конституционния съд”, обясни Янев в парламента.

От БСП приветстваха решението на Конституционния съд и определиха готвената от управляващите и Яне Янев нова комисия  като „ГМО”. Според депутата от левицата Мая Манолова те били наясно, че комисията е противоконституционна и затова са отказали да участват в нея.

„Аз бих казала, че президентът Плевнелиев има да почерпи, защото оттук и занапред подобни комисии, които да го тормозят и да бъдат системно натискани, няма как да бъдат създавани. Подобни комисии показват и нещо друго – че управлението на ГЕРБ върви към своето изче3рпване, след като вместо с аргументи ГЕРБ воюват с репресивни комисии срещу всеки свой политически опонент – комисия срещу Първанов, комисия срещу Станишев. Всеки един от тези опити катастрофира по един и същи начин”, заяви депутатката.

„Очевидно Яне Янев не може да живее без комисия. Взеха му комисията за проверка на ДАНС, разформираха му и тази комисия. Ако парламентарното мнозинство смята да го използва за маша още веднъж, тяхна воля”, заяви още Манолова.

„Няма да има такава комисия”, каза категорично Любен Корнезов.