/ Георги Димитров
В 7-дневен срок искат министъра на здравеопазването да представи на Народно събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за създаването на Национална детска болница. Това каза Костадин Ангелов на брифинг днес за внесен проект на решение.

Той е внесен от трите политически партии, водени от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, както и членове от Комисията по здравеопазване са внесли проект на решение, свързан с детската болница. 

Костадин Ангелов подчерта, че дават ясен знак, че има политически консенсус за ускореното изграждане на Националната детска болница.

Бъдещата Национална детска болница трябва да бъде вдигната за 28 месеца


► Първа точка на проекта е:

Цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за създаването на Национална детска болница. Той трябва да се представи в 7-дневен срок от приемането на решението пред НС.

► Втора точка на проекта е:

В 30-дневен срок да се представи Министър Христо Хинков да представи на НС план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на Национална детска болница, отговаряща на действащите стандарти за качество.

enlightened След представянето на Плана по точка 2 в НС министърът на здравеопазването ежемесечно да представя на Комисията по здравеопазването доклад по неговото изпълнение.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че с това решение държавата потвърждава ангажимента да се изгради националната многопрофилна детска болница. “МС има задължение за изпълнение, министърът на здравеопазването ще отчита действията ежемесечно по изграждането на болницата”, заяви Цонев.