/ БТА
Граждани протестират пред Министерския съвет срещу намерението на държавата да използва недовършения строеж в двора на Медицинска академия за изграждане на Националната педиатрична болница.

Те настояват за среща с премиера, министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, на която темата да бъде обсъдена, арх. Петкана Бакалова от инициатива "За истинска детска болница", цитирана от БТА.

Служебният премиер Стефан Янев съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет, че министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството ще организират в края на заседанието на кабинета среща с представители на гражданите, които протестират днес пред Министерския съвет срещу намерението на държавата да използва недовършения строеж в двора на Медицинска академия за изграждане на Националната педиатрична болница. Целта на срещата е да се види дали държавата и протестиращите могат да бъдат взаимно полезни в търсене на решение, каза премиерът.

Сред участниците в срещата в понеделник в МРРБ по темата бяха представители на Федерация "Български пациентски форум".
 

БТА


"Не може една пациентска организация, с цялото ми уважение към нея, да бъде заинтересована страна, а близо 90 000 български граждани да бъдат пренебрегнати", коментира арх. Бакалова.

Обсъдиха ускоряването на проекта за изграждане на Национална детска болница

В петиция Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" настоява правителството да започне начисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, след анализ на нуждите на детското здравеопазване да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница, да се подготви инвестиционен проект като се проведе открит международен архитектурен конкурс. Петицията, подкрепена от близо 60 000 души, вече беше връчена в президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, но подписите в нейна подкрепа продължават да се събират, като до момента те са близо 90 000, каза арх. Бакалова. Очаква се броят на далите подкрепа да достигне 100 000, след което, другата седмица - във вторник, петицията отново ще бъде внесена в тези институции с искане за диалог.

Сред аргументите на гражданската инициатива, срещу използването на стария строеж в рамките на Медицинска академия в столицата за нова детска болница е, че институциите са установили, че 9 от общо 12-те етажа на старата болница не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. От инициативата се позовават на институционалните отговори, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Недоволството на протестиращите се породи след срещата на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова с представители на страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница. От направения анализ на конкретните инвестиционни намерения се е приело инвеститорът - Министерство на здравеопазването, да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, съобщиха от пресцентъра на министерството.
 
БТА