Гайдарски: Търсим консенсус по здравната стратегия
Гайдарски: Търсим консенсус по здравната стратегия / netinfo

Има консенсус в тройната коалиция по 90 на сто от въпросите в Националната здравна стратегия. Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски след заседанието на Парламентарната група на левицата.

Той уточни, че основните спорни моменти сред партньорите в коалицията са свързани с въпроса за увеличението на размера на здравните вноски и монопола на Националната здравноосигурителна каса. Министър Гайдарски участва в заседанието на депутатите от левицата преди дебатите в сряда в Народното събрание по вота на недоверие срещу правителството.

Националната ни здравна стратегия е готова отдавна, но има някои въпроси, по които още се дискутира между коалиционните партньори, тъй като тази тема винаги е била много сложна, подчерта Радослав Гайдарски. Според него ако правителството е еднопартийно, както е било по времето на Иван Костов, то управляващите щели да седнат на една маса и на другия ден всичко да е решено.

Искаме да търсим консенсус не само между коалиционните партньори, но и сред опозицията, каза още министърът на здравеопазването и добави, че това не трябва да бъде здравна стратегия „на една партия, на здравния министър или Министерски съвет".

Запитан дали вотът на недоверие ще ускори разговорите в коалицията по спорните моменти в стратегията, Радослав Гайдарски прогнозира, че в близките седмици ще се намери решение на основните въпроси, които се дискутират между БСП, НДСВ и ДПС - дали да има или да няма демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и дали да се увеличат парите за здравна вноска.