/ iStock/Getty Images
Премиерата у нас ще бъде в началото на декември
"Отново съм тук" за Боян Петров получи голяма награда от 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това съобщиха от екипа на филма, удостоен с приза City of Bolzano Golden Gentian Prize - за най-добър изследователски и приключенски филм.

Българските алпинисти в плен на мечтата (ВИДЕО)

Международният фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията, е създаден през 1952 г. Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и не е открит, въпреки спасителната акция.

Само месец след като едва оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров започва своето поредно възстановяване и дълга подготовка, за да довърши мечтата си - да качи всичките 14 осемхилядника.

Без допълнителен кислород и три пъти преборил рак, Боян вече е изкачил 10 от тях. Сега е ред на световния гигант - Еверест. За тази цел, алпинистът започва своето пътешествие, загрявайки с най-малкия сред осемхилядниците - "джуджето" Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.

Посвещават сборник със статии за алпинизма на Боян Петров

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват възстановяването от катастрофата и пътя на Боян Петров към заветния Еверест. "Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си", разказва Генчева.

"Филмът, освен за личността на Боян, е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот", допълва Генчева.

Премиерата у нас ще бъде в началото на декември. 
БТА