Фермерите искат предложението на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев за създаването на агрохранителна верига да влезе в закон или в наредба. Това отбелязват те в становището на Българския фермерски съюз, който е част от най-голямата европейска земеделска организация „Копа – Коджека".

„Редно е идеята да бъде облечена в някаква законна форма, за да знае браншът къде е неговото място в тази верига и как ще функционира тя", заяви Георги Стоянов, председател на съюза..

Според него вече втори месец само се говори, но няма реални действия. Подкрепяме министър Вътев за предложението, но Министерството на земеделието и храните трябва да ни събере и да започне да се готви закон или наредба. Освен това да стане ясно тази организирана агрохранителна верига как ще функционира, какъв ще бъде нейният смисъл и цели, посочи Стоянов.

До момента само се знае, че в областта на земеделието ще има промяна, която се изразява в развитие не по сектори, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Целта е да бъдат изградени агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и български продукти. По този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната ни.

Земеделският министър: Трябва да изградим агрохранителна верига заедно с всички производители

Важно е всеки, който работи, да познава цялата верига в детайли и да осъзнава собствената си роля в нея, каза Георги Стоянов. Целта трябва да бъде производството на по-качествени и повече български храни от родни суровини, а не от вносни. Министерството трябва да стимулира производителите да работят за резултати, като целта е да ни води пазарът, а не подпомагането със субсидии.

Едва 40 % от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са произведени в страната. Това стана ясно след Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

Много от по-малките производителите у нас са поставени в безизходица и напускат бранша, тъй като продукцията им не може да стигне до рафтовете на супермаркетите.

Производителите на плодове и зеленчуци след като напуснат този бизнес, дори не остават в България и това е най-страшното за развитието на българското земеделие.

Затова министър Кирил Вътев по-скоро трябва да предложи решение, с което да бъдат подпомогнати стопаните, да бъдат решени проблемите им, да остават в България и да работят тук, коментира още Георги Стоянов. Малките производители на плодове и зеленчуци трябва да имат равен достъп до пазара, за което също трябва да бъде създадена рамка в закон или наредба.
БГНЕС