Видеонаблюдението в детски заведения трябва да е решение на общността - родители и персонал, като достъпът до кадри, ако камери бъдаг сложени, би трябвало да е от директорските кабинети например, а но не и да се пускат в мрежата. Това мнение изрази пред NOVA столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод предложения на майки. Тя е категорична, че трябва да въведат новите технологии, които са в полза на образователния процес. Фандъкова направи уговорката, че го споделя тази позиция в качеството си на експерт. Тя каза, че по отношение на видеонаблюдението мненията са различни.

Столична община поставя камери в яслите, но родителите няма да гледат онлайн

"Има практика и такива директори, които са взели решение да има видеонаблюдение. То се наблюдава в директорския кабинет, където може да влезе майка, ако детето е прието току-що и тя се притеснява, може да влезе психолог, който да наблюдава процеса. Но да се пусне свободно в мрежата - има много родители, които биха се притеснили от това", каза Фандъкова.

Тя се съгласи с мнението, че ако в детските заведения има повече персонал и той е по-добре платен, това ще подобри и качеството на предлаганата услуга по отглеждане на децата. Фандъкова каза, че има градини, където се назначават повече помощник-възпитатели, в други - повече логопеди например, но това е в рамките на ограничения бюджет.

Ако няма доверие в персонала, камери в ясли и градини не могат да помогнат

Централизираното решение трябва да бъде повече пари за образование и това решение е взето и очаквам то да се случи, каза Фандъкова, визирайки решението за вдигане на учителските заплати от септември.  В рамките на него и след това трябва да продължи диалогът между всички страни за доброто на децата. "Изключения винаги ще има. Лоши примери има във всяка професия. Затова трябва да сме безкомпромисни към ситуации, в които има грубо отношение към дете. Но това са единици. колегите като цяло са професионалисти и трябва да има доверие. Ако нямате доверие да оставите най-ценното, което имате през деня, ако нямате доверие на тези хора, никакво видеонаблюдение не може да помогне", каза тя.
 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова
БГНЕС

Не трябва да има високи сгради в историческия център на София, смята Фандъкова

Фандъкова се обяви категорично против строителството на високи сгради на неподходящи места, каквото е историческият център на София, например. "Заедно с главния архитект подготвихме предложения за промени в законодателството, защото няма как да се разчита само на администрацията да спира строителство. Тогава, когато има място за високи сгради, няма нищо лошо в това да се строят такива сгради. Зависи къде. За съжаление, в закона има вратички, които не позволяват да сме много гъвкави, дори да не разреши главният архитект, заповедта се обжалва и след това се дължи голяма неустойка", обясни Фандъкова.

Центърът на София сменя облика си лятото

Тя се надява Народното събрание да разгледа внесените предложения в предишния парламент за промени в законодателството. Ще се внесат и предложения за ограничаване височината на сградите на територията на София. Моето мнение е, че не трябва да има високи сгради в историческия център, каза Фандъкова.

Строят огромни небостъргачи в София

"За съжаление това вече се е случило и то доста отдавна. Имаме високи сгради, на мен лично не ми харесва. Но оттук нататък, ако законът се промени и се приеме от НС таза теза, тогава вече можем да говорим за подредена София", каза кметът.
 
nova.bg