Окръжната прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинение на мъжа, който се е грижил за петте кучета, разкъсали 40-годишна жена в Долна Оряховица, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова. Мъжът е задържан с мярка за неотклонение до 72 часа, но прокуратурата настоява за постоянно задържане под стража. Делото ще се гледа утре в Районния съд в Горна Оряховица.

Прокурор Харитонова посочи, че според резултатите от съдебно-медицинската експертиза, смъртта на жената е в резултат на обилна кръвозагуба, настъпила от многобройни травми, причинени от кучетата. Първоначално разследването е било за умишлено убийство, но след проведените действия, то е преквалифицирано по чл. 325 в от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за всяко лице, грижещо се за животно, в случай че животното причини телесна повреда, и в резултат последва смърт на друго лице.

Предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева. Собственикът на имота се намира в чужбина, той е оторизирал гледач да живее в имота, да се грижи и да храни кучетата. Със собственика са установени контакти, за да бъде призован и разпитан, посочи прокурорът. 

Петте кучета, причинили смъртта на жената, са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението е било необходимо да се разбере дали в техните стомаси има човешки биологичен материал. Очакват се резултатите от ветеринарно-медицинската експертиза. Кучетата не са били регистрирани, но не са и безстопанствени, тъй като са живеели в дворно ограждение, но данните сочат, че редовно от този гледач те са били пускани да обикалят свободно по улиците без повод и намордник. Въпреки ранния етап на разследването са събрани и свидетелски показания.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала по линия на административния надзор за проверка дали отговорните институции и местните власти са извършили задълженията си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност и съответните наредби, уточни говорителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев. Непълнолетното дете на починалата жена ще продължи да бъде отглеждано от нейните родители, посочиха от прокуратурата.
Марина Петрова/БТА