Прокуратурата води разследване
Глутница кучета нападна и уби 40-годишна жена в Долна Оряховица.

Под ръководството на прокуратурата се води разследване по случая, съобщиха от обвинението. Към настоящия момент са извършени оглед на местопроизшествие в присъствието на наблюдаващия прокурор и съдебен лекар, разпити на свидетели, назначени са експертизи, както и други неотложни действия по разследването.

Тялотона жената е намерено тази сутрин на черен път в покрайнините на града, като при първоначалния оглед са констатирани следи от разкъсни рани, вероятно причинени от животни.

жена кучета глутница
БГНЕС

Огромно куче нахапа жена във В. Търново

Данните към момента сочат, че с голяма степен на вероятност, нараняванията по тялото на починалата жена са били причинени от кучета, отглеждани в намиращ се наблизо частен имот.

В него са установени три кучета, които към момента са под постоянен полицейски надзор, като е констатирано, че имат зацапвания от червена течност по тялото. Извършват се активни действия по залавянето на четвърто куче, отглеждано в имота с останалите три. Обективните находки по делото ще бъдат подложени на експертен анализ.


Официални сигнали за агресивни кучета не са постъпвали в кметството в Долна Оряховица. Това каза за БТА кмета на населеното място Йордан Байчев

Сигнали от населеното място не са постъпвали и в общинския център в Горна Оряховица. В общината няма изграден приют за бездомни животни, ако има сигнали те се пренасочват към частна фирма, с която общината има сключен договор, според който бездомните животни се кастрират, обезпаразитяват и маркират.

жена кучета глутница
БГНЕС

Община Горна Оряховица не притежава собствен имот, подходящ за изграждане на общински приют за бездомни кучета. Заради належащото откриване на подобна услуга е извършено проучване и е установено, че съществува имот, който е бил използван от полицията като питомник за служебни кучета.

В началото на 2020 г. Община Горна Оряховица е поискала от държавата този имот да ѝ бъде предоставен безвъзмездно, за да бъде изграден приют за бездомни кучета. След решение на Министерския съвет, в края на 2022 г., имотът е предаден на общината с клауза да се промени предназначението му от земеделска в горска територия, а след това да се промени предназначението му от горска в урбанизирана територия.

В момента Община Горна Оряховица е в процедура на промяна на предназначението на територията на имота от земеделска в горска територия.