Етичната комисия предложи отзоваването на Димитър Стоянов от ЕП
Етичната комисия предложи отзоваването на Димитър Стоянов от ЕП / netinfo

Комисията по парламентарна етика предлага на Народното събрание да отзове депутата от „Атака” Димитър Стоянов като наблюдател в Европейския парламент. Това стана възможно с гласуваното решение, в което комисията предлага 40-ият парламент да преразгледа решението си за избор на евронаблюдатели и да направи нов поименен избор на своите представители в Страсбург.

Само половината от членовете на комисията присъстваха на заседанието – повечето от тях определиха като недопустимо поведението на българския евронаблюдател и призоваха за адекватна реакция на парламента след безспорния скандал, който е предизвикан в Страсбург.

Всички присъстващи депутати, без председателят на комисията Тодор Батилов от „Атака”, подкрепиха предложеното решение. С него постъпката на Димитър Стоянов беше оценена като неприемлива и в разрез с европейските ценности. Тодор Батилов обаче представи становище на правната дирекция на Народното събрание, според което българският парламент не разполага с правомощията да прекрати предсрочно мандата на евронаблюдател. Липсата на правни основания за отзоваването на Стоянов се очаква да предизвика основните спорове в сряда, когато това решение бъде предложено на пленарната зала.

Етичната комисия в българския парламент взе безпрецедентно бързо решение по скандала, в който Димитър Стоянов си позволи коментари в Европарламента по адрес на унгарската евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока. Стоянов се яви на заседанието със защитника си адвокат Марин Марковски, който оспори коректността на направения от английски превод на електронното писмо, изпратено от депутата от „Атака”.

Защитникът на Стоянов поиска и отлагане, за да бъдат представени допълнителни документи под формата на заверени копия на цялата кореспонденция, водена по адрес на номинираната за награда Ливия Ярока. Липсата на Етичен кодекс на народните представители беше повод адвокат Марковски да оспори и основанията за санкции спрямо Димитър Стоянов. „Как ще търсите нарушения, без да има етични правила”, попита Марковски.