В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва с предимно слънчево и топло, сочат на данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за изминалия месец, публикувани днес.

На 3-4 май и на 8-9 май, под влияние на преминаващи южно от страната средиземноморски циклони, е облачно на много места с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Температурите се понижават, по-значително – в края на периода.

В началото на второто десетдневие е предимно слънчево. В сутрешните часове в Добруджа, където вятърът стихва, минималните температури се понижават до 0 °C и се образува слана. На 12 и 13 май, по топъл фронт, на места в Западна България има слаби валежи от дъжд. На 14-15 май, в предната част на африкански циклон, се пренасят по-топли, но влажни въздушни маси и на много места има валежи от дъжд. След временно отслабване и спиране на валежите, на 17-18 май отново на много места има валежи с гръмотевични бури, на места – значителни. На 17 май поройни дъждове наводниха улици в Ловеч и Правец и причиниха материални щети на автомобили и приземни етажи на къщи. В края на десетдневието, под влияние на нов африкански циклон, отново има валежи, в Северна България – с гръмотевици.

През последното десетдневие на месец май въздушната маса е неустойчива. Над по-голямата част от страната, главно следобед и до полунощ, се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места има краткотрайни, интензивни валежи с гръмотевици. Има и градушки. На 27-28 май, когато през страната преминава фронтална система, явленията продължават и през нощните часове. Температурите са по-ниски от обичайните за третото десетдневие от май.

Месец май е относително студен или с температури близки до климатичната норма. Средните месечни температури имат отклонение от нормата между 3 и +0,3 °C. Това е най-студеният месец май от 2005 г. насам. Най-високата измерена температура е 29,9 °C в Русе на 25 май, а най-ниската – -0,2 °C в Добрич на 11 май. Месечните суми на валежите са около климатичната норма, но в широки граници – между 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 56,7 mm в село Балван, област Велико Търново, на 30 май.

Агрометеорологични условия

Регистрираните интензивни валежи и градушки през третото десетдневие на май (Враца, Монтана, Павликени, Силистра, Софийското поле, Хасково, района на Ямбол, Сливен, Карнобат) причиниха механични повреди по пролетните култури и овошките и полягане при есенните култури. Честите валежи през десетдневието бяха причина за развитие на късно кафяво гниене при по-ранните сортове череши (агростанция Николаево), сиво гниене по ягодите, септориоза и фузариоза по пшеницата и др.

Хидрологична обстановка

През по-голямата част от изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и над праговете за средни води и около праговете за високи води. В резултат на валежи в периодите 8-10 май, 15-18 май и 25-31 май са регистрирани повишения на нивата на наблюдаваните реките в страната. Значителни повишения са регистрирани в периода 17-18 май във водосбора на р. Огоста (до 133 cm при село Гаврил Геново) и в периода 29-31 май във водосборите на р. Осъм (до 207 cm при село Изгрев), р. Янтра (до 327 cm при Велико Търново) и р. Русенски Лом (до 134 cm при село Божичен). В резултат на интензивни валежи на 13 май са регистрирани поройни наводнения в Правец, Ловеч и Благоевград и на 29 май в село Ореш (община Свищов) и Хасково и на 30 май в Дряново.

Кратка месечна справка за времето през изтеклия месец се публикува на http://www.meteo.bg/bg/mesetsAnaliz

На http://www.meteo.bg/bg/minalMesets се публикуват карти на средната месечна температура и нейното отклонение от климатичната норма, както и на месечното количество валеж като абсолютна стойност и като отклонение от климатичната норма за изтеклия месец.

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува пълен Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и верифицирани данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.
НИМХ, БТА