Няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев. Това каза директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева пред NOVA.

Руският премиер Дмитрий Медведев идва в България

„Функцията на руския премиер е много стеснена. Тя е в изпълнителната власт и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната. Виждаме, че и дневния ред, с който Медведев идва, е изцяло икономически. Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера и българското общество. Руската политика гледа на този тип посещения единствено от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания. Затова казвам, че това посещение е, за да изтрие вкуса от посещението на руския патриарх, защото той издаваше именно това много ясно”, смята тя.

Стенограмите: Какво са си говорили патриарх Кирил и президента Радев?

Според Чернева при изграждането на „Турски поток” отново, както и при „Южен поток”, пред страната ни стои корупционен риск.

„Става дума за транзит на газ, а не за потребление. Като е хъб – идеята е да продава газ от най-различни места, т.е. освен руски газ, трябва да има и някакъв друг. И всъщност едва тогава тази идея ще бъде реализирана и натам трябва да насочим усилията си. Най-големият риск е корупционният. ЕК ликвидира възможността за строене на „Южен поток”, защото трябваше да има и други играчи. Корупционният риск продължава да е същият”, посочи тя.

Столтенберг: България има ключова роля в Черноморския регион

Директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков също смята, че няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

„Заради двустранните отношения руският премиер е тук. В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75  години. Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна с двете посещения през май миналата година, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения – това е, че не задълбаваме надолу”, обясни той.

Румен Радев: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Кючуков подчерта, че интересът на България към трасето на газопровода „Турски поток”  е очевиден и страната ни е в благоприятна позиция.
 
nova.bg