Бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни, защото не са нещо ново в терористичната практика. Това заяви пред NOVA експертът по сигурността Славчо Велков.

„Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм и то в по-безопасната част – заплаха от насилие, а не проявено насилие“, посочи Велков.

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100.

„Говорим за заплахи, отправени по комбиниран способ – по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога факта, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един. Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва”, уточни експертът.

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите.

„Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори, и дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове”, подчерта Велков.
 

Междувременно темата коментираха и председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов, експертът по национална сигурност доц. Милен Иванов и изборният експерт Полина Витанова.

Доц. Иванов показа формуляри с въпроси за първа реакция при бомбена заплаха. „Въпросите целят да оценят нивото на заплаха. От него зависи и реакцията. Съвременните стандарти не изискват незабавна евакуация”, посочи той и допълни: „При разпращането на толкова много мейли, моето мнение е, че няма конкретна заплаха. Защото част от тези мейли спамфилтърът незабавно ще ги сложи в кошчето. А човек, който иска да постигне ефект, ще постави конкретни искания”.

„С оглед на бомбените заплахи очакваме да бъдат разписани някакви правила и да бъдат дадени инструкции, защото не сме изпадали в подобна ситуация”, подчерта изборният експерт Полина Витанова.

„Технологиите са доста развити и хакери с елементарно оборудване могат да нанесат големи поражения”, категоричен е киберекспертът Мирослав Стефанов.
nova.bg