Експерт по въпросите на сексуалната ориентация: Трябват мерки срещу престъпления от омраза
Експерт по въпросите на сексуалната ориентация: Трябват мерки срещу престъпления от омраза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерт по въпросите на сексуалната ориентация: Трябват мерки срещу престъпленията от омраза
54806
Експерт по въпросите на сексуалната ориентация: Трябват мерки срещу престъпленията от омраза
  • Експерт по въпросите на сексуалната ориентация: Трябват мерки срещу престъпленията от омраза

Българските власти не изпълняват задължението си да разкриват хомофобските мотиви за извършване на престъпления и не изправят извършителите пред правосъдието, заяви Емили Грей - експерт по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност и съорганизатор на тазгодишния „София прайд".

Побой, изнасилвания, убийства заради реална или субективно възприемана сексуална ориентация и полова идентичност остават ненаказани заради неадекватни разследвания, подчерта Емили Грей. Полицията и прокуратурата не успяват да се справят ефективно с престъпления срещу лесбийки, гейове, бисексуални и трансполови хора, смята тя. Според нея българското законодателство има спешна нужда от реформа с цел престъпленията от мраза да се преследват адекватно.

„Препоръчва се българското правителство да предприеме няколко стъпки. На първо място сексуалната ориентация и половата идентичност да бъдат включени в Наказателния кодекс като основание за извършване на престъпления, които се основават на омраза. Престъпленията на омраза срещу представителите на гей общността да бъдат преследвани и наказвани ефективно, безпристрастно и активно. Да бъде въведено продължаващо обучение на всички нива в полицейските служби, също така за прокурорите, магистратите, съдиите и представителите на съда", препоръча Грей.

Ежегодният „София прайд", който ще се състои на 30 юни от 16 часа, за пръв път ще се излъчва на живо в интернет. Очаква се да се включат около 2000 души, каза един от участниците в парада и допълни: „Много се радвам, че ще мога да взема за трети път участие в гей парада. Ще чакам всички, които се притесняват и мислят, че ще е нещо страшно, да дойдат. Поне досега, аз като бях, нямаше никакъв проблем".

Шествието тръгва от паметника на Съветската армия, продължава по бул. „Васил Левски" и бул. „Александър Дондуков", „Цар Освободител" и отново се връща пред паметника, където ще се проведе концерт с участието на български изпълнители.