Броят на реално заразените от COVID-19 на дневна база е много по-голям от официалните данни, смята математикът от БАН Огнян Кунчев.

Около 3500 са случаите на ден. Но това са тези, които демонстрират симптоми. Трябва да ги умножите по 4, за да видите колко се заразяват реално. Най-малко 10-12 хил. се заразяват на ден. Това е много коварно. Тези хора не знаят, че са болни и разпространяват”, коментира пред NOVA математикът.

Обсъдиха COVID мерките, издават нова заповед до дни

4979 новозаразени с COVID-19 са регистрирани у нас за последното денонощие, 214 души са загубили битката с болестта. Това сочат данните на Единния информационен портал. Общо 84,23% от новозаразените и 94,39 процента от починалите за изминалите 24 часа са неваксинирани. Новопостъпилите в болнични заведения вчера са 1251, а 89,21 процента от тях са неваксинирани. Хоспитализираните хора в момента са общо 6258, от които 537 са в интензивни отделения.

Близо 5000 нови случая на COVID-19 у нас, над 200 души са загубили битката с болестта

Според експерта от БАН, при въвеждането на мерките са необходими 15-20 дни, за да се стабилизира ситуацията.

Мерките вече трябва да бъдат доста драстични”, смята Кунчев.

Времето на зелените сертификати беше дотук, трябват доста по-сериозни ограничителни мерки, за да може до края на месеца да издържи здравната система”, допълни експертът.

Каква е ситуацията със свободните COVID легла в страната (ОБЗОР)
 

Според инфекциониста в COVID отделението в Инфекциозна болница д-р Трифон Вълков няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и предшестващите го щамове.

"Няма разлика и в тежестта на симптомите. Делта вариантът е обаче два пъти по-заразен от тях. Поради тази причина се увеличава и броят на новозаразените”, посочи той.

„Не мисля, че проблемът е в претоварената система. Да тя определено е претоварена. В цялата страна в COVID отделенията работят хора, които са на ръба на силите си. Персоналът в тях беше откъснат от основните си задължения в други отделения и беше пренасочен към коронавирусните отделения. По-скоро проблемът е във факта, че отделни групи от лекари, сестри и санитари са съсредоточени в грижите за нарастващ брой болни”, допълни д-р Вълков.

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

По думите му, когато един лекар и една сестра трябва да се грижат за 40-50 болни в отделението, тогава се получава претоварване на самите хора. „В такива случаи се покачва и процентът на грешките”, посочи той.

Според него въвеждането на COVID сертификати е добър вариант за справяне с пандемията: „Мисля, обаче, че по отношение на ваксинацията, за получаване на такъв документ, изпуснахме своя шанс. Това вече трябваше да е факт”.