/ пресцентър, Министерство на околната среда и водите
Затваряне на границата за RDF (Refuse Derived Fuel) - твърдо гориво от отпадъци обсъди в Северна Македония днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Това съобщи той на връщане от Северна Македония тази вечер.

Нерегламентирана площадка за отпадъци разкриха край Силистра

Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад, каза министърът. "Ще оставим Кулата за всеки случай, оттам да влизат, за да не пречим на световната търговия. Три дни преди това доставчиците ще се обаждат, ще се изготвят справки и ще се изпращат на националния координационен център", каза Димитров.

пресцентър, Министерство на околната среда и водите

Министър Димитров е бил в Северна Македония по покана на министъра на околната среда и пространственото планиране Насер Нуредини, и директора на митниците. "В Северна Македония има решение на парламента по отношение на вноса на RDF и той е забранен. Разбрахме се да има обмен на информацията с митническата агенция", каза Димитров.

Сформират граждански патрули в община „Родопи”, ще следят за незаконни сметища

По време на посещението в западната ни съседка е била направена и програмата на контактната група по повод срещата, която предстои по присъединителния процес. "Знаете, че през есента в София ще има среща на върха, и премиерът Борисов и премиерът на Северна Македония ще бъдат нейни съпредседатели, за зелената сделка. Знаете, че екологията е трансграничен проблем - транзита на контейнери, подмяната им, подмяната на номера, всичко, което минава по балканския маршрут и Коридор 8", каза Димитров.

Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук

Министърът уточни, че забраната за внос на RDF влиза в сила от утре. "Ако има планиран внос за следващите два-три дни няма да ги спираме, за да не навредим на бизнеса, но като цяло в Македония е спряно изгарянето на RDF", уточни Димитров.

По повод изявление на собственика на фирма "Феникс" Дупница, обвинен в складирането на отпадъци под моста на автомагистрала "Струма", министър Димитров посочи, че "много бързо проблемът там ще бъде решен и то генерално", но не пожела да влиза в подробности, предвид воденото досъдебно производство.