дискотека
дискотека / ThinkStock/Getty Images
Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права на музиката. Досега това беше в правомощията само на Министерството на културата, но проверяващите там са едва петима, а около 100 000 са търговските обекти. Санкциите вече ще се налагат от кметовете, а половината от събраните суми ще влизат в бюджета на общините. Това предвиждат промени в Закона за авторското и сродните му права, които влизат в сила от началото на следващата година, заяви Момчил Даскалов, ръководител на отдел „Публично лицензиране” в Музикаутор по време на семинар във Варна.

По изчисления на специалистите само 15 на сто от заведенията плащат за авторски права, а останалите ползват нелегално музика. С тези промени законодателят предвижда да се промени това съотношение, за да може да се повиши събираемостта в сектора.
 
В последната година от инспекторите към Министерството на културата са направени 345 проверки, като само 23 от тях са завършили с наказателни постановления, което по думите на Даскалов е крайно недостатъчно.
 
На въпрос как ще се извършват проверките от общините и ще трябва ли те да влагат средства в ресурси, Дасколов обясни, че това не е необходимо, нито пък да се обучават инспектори. "Въпросът е, че във всеки един обект трябва да има набор от документи - разрешителни и лицензи, които се дават от различни институции и компании. При рутинни проверки, които се правят така или иначе, те ще проверяват и за музикален лиценз", допълни той.
 
При налагане на санкции от тяхна страна, половината от парите ще влязат в бюджета на общината, обясни експертът.