Георги Панайотов
Георги Панайотов / Президентство на Р България

Служебният военен министър Георги Панайотов ще бъде новият български посланик в САЩ, съобщава 24 часа, като се позовава на информационната система на МС, в която е публикувано решението. То е взето от служебното правителството в петък и с него се предлага освобождаване на досегашния ни посланик във Вашингтон.

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (ВИДЕО)

Предложението на служебния кабинет до президента, с което се иска той да назначи Панайотов за извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ, вероятно е взето на подпис, защото носи дата 10 декември, когато не е имало заседание на правителството.

Със същото решение се предлага освобождаване на досегашния български посланик в САЩ Тихомир Стойчев.

Панайотов е завършил със златен медал немската езикова гимназия в Бургас и е магистър по политология от МГИМО, Москва. Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.

Панайотов: България е с един от най-високите проценти в НАТО на военнослужещи жени

Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа".

24 часа