/ iStock/Getty Images
След два месеца в извънредно положение поради пандемията COVID-19 и отменени всякакви форми на колективни молитви и богослужения в джамиите в България, считано от 15 май (петък) тази година мюсюлманските религиозни храмове в страната се връщат към нормалното си функциониране. Това беше решено на редовно заседание на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) у нас.

Взетото решение от ВМС е на основание чл. 35, т. 24 от Устава на Мюсюлманско изповедание в Република България и е свързано с изтичането на извънредното положение в страната, съобщават от Главно мюфтийство.

Какво е Рамазан?

Според решението на мюсюлманския съвет религиозните богослужения в джамиите и месджидите на територията на цялата страна ще се осъществяват при стриктни противоепидемични мерки.

Изисква се до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19 да бъдат спазвани редица мерки за сигурност. В това число, преди да бъдат открити за колективната молитва джума намаз в петъчния ден на 15 май тази година джамиите следва да бъдат подготвени за това, преминавайки през стерилизация и щателна дезинфекция.

Процедурата ще бъде повторена и след самата молитва. От съображения за сигурност не се препоръчва използването на местата за абдест (ритуално измиване).

Главното мюфтийство ще излъчва молитвите за Рамазан в Youtube

Религиозните проповеди (хутбетата) по време на празничната петъчна молитва следва да бъдат максимално кратки, като богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете.

Решението на ВМС от 13 май тази година предвижда още колективните молитви да се отслужват при спазване на социална дистанция от 1.5 м между кланящите се, включително и отбягване на ръкуване и прегръщане между богомолците.

Все още остава недопустимо провеждането на лекции преди и след намаз, както и организирането на различни форми на масови религиозни мероприятия, в това число ифтари, мевлиди, мукабеле, никях, сюннет и други.

Затварят джамиите у нас за Рамазан (ВИДЕО)

Според решението на ВМС хронично болни хора или такива със слаб имунитет или от рискови групи не трябва да посещават джамиите за намаз, тъй като в епидемиологична ситуация като настоящата джума намаз не е фарз за тях.

ВМС препоръчва празничният байрамски намаз след 10 дни да се отслужи на открито.

Решението на висшия колективен орган на Мюсюлманско изповедание с всичките предвидени в него мерки ще остане в сила до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19 и до отмяната му от ВМС или до издаването на специална заповед от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи.
БГНЕС