/ пресцентър, Министерство на икономиката
Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с Херо Мустафа, извънреден и пълномощен посланик на САЩ.

В рамките на срещата министър Караниколов запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на доброто икономическо състояние у нас. Той бе категоричен, че нашата страна желае да развива активно икономическите отношения между двете страни.

Борисов лично закара с джипа Херо Мустафа до интерконектора с Гърция (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Съединените американски щати правят вашата страна перспективен външноикономически партньор на България“, каза министърът.

пресцентър, Министерство на икономиката

По негови думи през 2018 г. двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щ.д. и превишава предишната пикова стойност на взаимната търговия от 2006 г., а за първото полугодие на 2019 г. стокообменът между двете страни е 412 млн. щ.д. според предварителните данни.

Желязков запозна посланик Мустафа с концесията на летище София (СНИМКИ)

В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес посещение, което ще се проведе през декември тази година, както и срещи на американски фирми с българските работодателски организации.

По време на срещата министър Караниколов акцентира на няколко важни момента за нашата страна, като един от тях, той посочи членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Корнелия Нинова се срещна с Херо Мустафа

Икономическият министър подчерта, че Планът, отразява политическата воля на България и постигнатия напредък в процеса на подготовка за членство в Организацията през последните години. „Той също показва готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълнение на критериите за членство и цели да подпомогне продължаващите вътрешни реформи в ключови области“, допълни той.

Посланик Херо Мустафа изрази благодарност за предоставената информация и увери, че очаква в най-скоро време разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.