/ БГНЕС
Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа.


Президентът Радев се срещна с Херо Мустафа„От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, услугите с висока добавена стойност и споделените услуги", това заяви Росен Желязков. Дигиталната трансформация и новите технологии раждат предизвикателства пред всички държави за справяне с киберзаплахите. Страните изразиха готовност за сътрудничество в областта на устойчивото развитие на дигиталните инфраструктури.
 

БГНЕСДвамата бяха категорични, че отношенията между България и САЩ се базират не само на съюзническите ни отношения в рамките на Алианса, но и на споделянето на общи ценности и перспективи. „Динамичната политическа и икономическа среда доказва, че имаме добро партньорство, което се измерва с реални резултати“, каза още Росен Желязков. Министърът представи пред посланика и развитието по Трансевропейските транспортни коридори 8 и 10, както и общия проект с Гърция за изграждането на мултимодалния коридор Солун-Александруполис-Варна-Русе.


Борисов лично закара с джипа Херо Мустафа до интерконектора с Гърция (ВИДЕО/СНИМКИ)По време на разговорите министърът запозна посланик Мустафа с концесията на летище София. Двете страни изразиха увереност, че с успешното концесиониране на столичното летище, интересът на авио превозвачите за директни полети между двете държави ще се увеличи.

От своя страна посланик Херо Мустафа покани министър Росен Желязков на официална визита в САЩ, в която акцент ще бъде кибер сигурността и развитието на 5G мрежата.
БГНЕС