ДПС няма да се регистрира в пленарната зала заради Изборния кодекс. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента.

Карадайъ: За година управляващите сътвориха хаос относно машинното гласуване

Наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите, а създава предпоставки за хаос и фалшификации, смята Карадайъ.

Според лидера на движението предложенията на ГЕРБ за промени в изборните правила са „отстъпление от честността и демократичността на вота“.

Карадайъ подчерта, че конкретната причина да не подкрепят промените в машинното гласуване, според него е начинът, по който той се въвежда и това ще създаде хаос.

ВМРО: Без номера в бюлетините, да се изписват само имената на партиите

„ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминирането на субективния фактор при броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, смята Карадайъ.

Въпреки отказа на ДПС, с кворум на ръба от 121 народни представителите парламентът стартира днешното пленарно заседание.

Малко след началото депутатът от ДПС Йордан Цонев направи предложение днес да не бъдат разглеждани поправките в Изборния кодекс, но мнозинството го отхвърли.