Не е страшно да се гласува, независимо с какво ви плашат - с машините, с бомбените заплахи по имейл. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на последното заседание на служебния кабинет преди предсрочните избори в неделя. 

"Страшно ще е да пропуснем възможността да допуснем достойни хора, които да ни представляват, защото предстоят да се вземат важни управленски решения. Те не могат повече да се отлагат във времето. Разбирам хората, които се чувстват обезверени, те най-вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции, но добре знаем, че когато доминира ефектът на емоциите обикновено се стига до дефект на избора", каза той. 

По думите му затова е нужно да вземе връх разумът. "По-добре е пет пъти да обмислим преди да избираме, вместо пет пъти да избираме без резултат", категоричен е премиерът. 

Донев отправи призив към българските граждани да мислят кой искат да изпратят в Народното събрание. 

"Тези, които не гласуват, също избират. Когато не гласувате, отново участвате във формирането на крайния резултат", каза премиерът и завърши:

"Не продавайте гласа си. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот. Нямаме по-важно занимание тази неделя, от участието в поредните парламентарни избори."





Промени в няколко закона предстои да обсъди и гласува служебното правителство на днешното си редовно заседание. 

Кабинетът се очаква да одобри още Национална стратегия за цифрова трансформация в строителния сектор 2030 г., както и пътна карта за нейното изпълнение. 

Министерският съвет ще разгледа проект на решение за определяне на директор и алтернативен директор за България в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка.