„Има и междинен вариант - например оставка на кабинета в края на месец септември. Така НС ще приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Здравей, България” по NOVA .

„За нас няма лесен избор. Ако подадем оставка, ще разочароваме всички хора, които са ни подкрепяли от години. От друга страна има напрежение и на всеки, на който му е мило, иска това напрежение да го няма”, коментира вицепремиерът. По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

„Вчера премиерът каза, че за него подаването на оставка никога не е проблем. Исторически това се е случвало вече два пъти. За истинския държавник властта не е цел сама по себе си, тя е, за да се свърши нещо. Имаме среща на коалиционния съвет и новината ще излезе през следващите дни, посочи той.

Борисов: Готов съм да си тръгна, но да продължи правителството (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. Всеки трябва да е готов за ход назад. Но партньорите ни са на друго мнение”, обясни Дончев. 

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си 3 пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

На въпрос дали би поел правителството, ако Бойко Борисов отстъпи поста, Дончев посочи, че това не е честно. „Не мисля, че поне от нашата квота има някой, който следва да се нагърби с функциите на министър-председател. Това не е честно. Несериозен е вариантът на министър-председател в отпуск няколко месеца. Ако на коалиционния съвет в рамките на дискусиите се измисли друг вариант, ще го научите веднага“, заяви Дончев.

Дончев отрече да има две различни крила в ГЕРБ. Той каза още, че е нормално да има различни хора с по-различни виждания и убеждения, но все пак ги събират общите цели.

„Всяка форма на насилие е осъдителна. Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев след напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.
 
СДВР и прокуратурата подхващат сигналите за насилие при протеста около Тех парка

„Не сме наемали охрана за самото мероприятие. Охрана има на София Тех Парк. Но доколкото знам те не са от тази охрана”, коментира Дончев.

Напрежение и провокации след форума на ГЕРБ в Тех парка (СНИМКИ)
NOVA