/ БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев определи като глупости и фалшиви съобщения, че ще бъде ограничена мощността на интернет заради извънредното положение и необходимостта от огромни мощности за комуникация на Националния щаб и властите.

Той бе категоричен, че правителството не контролира интернет, то няма механизми за контрол върху мрежата.

"Единственото, което са заявили доставчиците на видеосъдържание е, че ограничават качеството, защото трафикът се е повишил, защото хората си стоят вкъщи и гледат клипове, филми, каза Дончев на брифинг в Министерския съвет.

Борисов към Радев: Защо си играем със страховете на хората за политически PR (ВИДЕО)

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов коментира, че ще иска дерогация само на неосновни права от Конвенцията за защита правата на човека.

„Вчера преслужбата на Министреството на правосъдието даде подробно съобщение по темата. Уточнявам, че това е процедура, която започва по инициатива от министъра на правосъдието пред министъра на вътрешните работи. И, да, аз съм подписал такова писмо. Оттук нататък г-жа Захариева ще прецени как да извърши нотификацията на генералния секретар на Съвета на Европа. Ако някой е останал с убеждение, че с такава нотификацията прегражда изцяло правото на жалба, това не е така. По отношение на България, твърдя, че тази нотификация ще подобри положението ни като страна в делата пред Европейския съд по правата на човека“, каза той.