/ iStock/Getty Images
Военно-окръжната прокуратура в София ще продължи разследването по досъдебното производство, образувано от прокуратурата в Сливен за трагичния инцидент от 9 юни тази година, при който военен самолет МиГ-29 падна в Черно море, близо до Шабла по време на обучение, а пилотът му загина. 

Предстоят много процесуални-следствени действия за осигуряване на пълно, законосъобразно и ефективно разследване на тежкия инцидент. Досъдебното производство е под специален надзор на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

Обявиха най-вероятната причина за авиоинцидента с МиГ-29 край Шабла

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 от българската армия стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично - при издирването се установи, че 47-годишният майор Валентин Терзиев е загинал.

След това това започна активно издирване на „черната кутия“. Тя беше открита на 24 юни и бе сложен край на издирвателната операция. 

Какво се случва с „черната кутия“ на разбилия се МиГ-29 в Черно море край Шабла

От думите на специалистите стана ясно, че те не могат да извлекат никаква информация за фаталния край на машината, тъй като са получили устройството увредено. Модулът с паметта е бил пълен с вода и остатъци от петролен продукт. От думите им стана ясно, че в него е имало деформации, отсъствал е електрическия съединител и е бил прекъснат лентовия кабел. По тази причина от Граф Игнатиево препоръчаха "черната кутия" да бъде изпратена при нейния производител, който единствен може да гарантира, че няма да се загубят съхранените данни. Целият процес на оглед е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях е и модулът с паметта. При разшифроването на данните ще присъстват и наши специалисти, тъй като устройството от разбилия се изтребител е българска собственост.

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 (ВИДЕО)

"Това кога "черната кутия" на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане". Това каза в края на юли заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

"Не мога да кажа нищо повече от това, което вече всички знаят - че "черната кутия" е все още в България, че тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известно компрометиране на самото съдържание. Това слушам по медиите и от докладите, които бяха направени в "Граф Игнатиево" от специалистите", каза Стойков.