Председателят на ВКС Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов / БГНЕС, архив
Доклад на ВКС: Мярката "Домашен арест" да се взема след задълбочена оценка
92630
Доклад на ВКС: Мярката "Домашен арест" да се взема след задълбочена оценка
  • Доклад на ВКС: Мярката "Домашен арест" да се взема след задълбочена оценка
Мярката „домашен арест“ да се прилага само след задълбочена и комплексна оценка. Това предлага докладът на аналитичното звено към Върховния касационен съд. По думите на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след оценката трябва да се реши дали договор за наем например е достатъчен, за да бъде обвиняемият пуснат под „домашен арест“.

Панов посочи, че в някои съдилища се постановява „домашен арест“ или „задържане под стража“, без да е налице обосновано предположение за извършването на деянието от привлечения като обвиняем.

И Лозан Панов е за това да се изясни как е разпределено делото по мярката на Чоков

"В някои съдилища се наблюдава преминаване от мярка "задържане под стража" в "домашен арест", независимо че са изтекли сроковете по един от процесуалните закони. Наред с това има случаи, когато при преценка на обстоятелството дали човекът може да се укрие не се прави достатъчно комплексен и задълбочен анализ на доказателствата, което води до спорадично погрешни изводи от колегите", каза Панов.

Докладът препоръчва мярката „домашен арест“ да се налага след изготвяне на  комплексна оценка "доколко е трайна връзката между обвиняемия и територията на страната". Това ще рече да се преценява дали представен договор за наем например е достатъчен да осигури тази стабилна и трайна връзка между привлечения към наказателна отговорност в досъдебната фаза и страната, каза Панов.  

Синът на загиналите в катастрофа мотористи: Ще вярвам, че ще има правосъдие един ден

Именно след такова решение беше пуснат под домашен арест турският гражданин Фарух Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман през лятото на миналата година. "Очевидно, че в случая само договор за наем без трайна връзка на обвиняемия, бизнес отношения, семейни отношения или друг род връзка, очевидно не създава тази обвързаност между човека и страната", каза Панов.

Ще съдят Фарук Бекташ задочно, ако не бъде открит

Докладът бе приет от Съдийска колегия във ВСС. С констатациите ще бъдат запознати и  председателите на апелативните съдилища.