Доган: Може да стане като в Гърция, сега е като при Жан Виденов
Доган: Може да стане като в Гърция, сега е като при Жан Виденов / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева
Доган: Може да стане като в Гърция, сега е като при Жан Виденов
53801
Доган: Може да стане като в Гърция, сега е като при Жан Виденов
  • Доган: Може да стане като в Гърция, сега е като при Жан Виденов

И у нас може да стане като в Гърция - никой да не иска да поеме отговорност да състави правителство, смята лидерът на ДПС Ахмед Доган на събора в памет на жертвите от Възродителния процес, който се проведе в местността "Демир баба текке".

Прогнозата на Доган е за редовни парламентарни избори следващата година. Той обясни, че идеята за предсрочни избори била на управляващите и ако тя не се реализира до месец, вече ще е късно.

Много е зле състоянието на държавата в момента и на следващото правителство ще са нужни две-три години, за да се нормализира икономическата, финансовата и инвестиционната среда, смята Доган: „Първите две-три години ще бъде санитарно време, за да се нормализират нещата и да се създадат условия за инвестиции, интерес към България и за растеж. В момента управляващите не само, че не могат, те и не мислят по този въпрос, този проблем не съществува за тях. Няма елементарна инвестиционна идея в страната. Парите се изхарчиха. Никой не казва, че пътищата не са важни, но в ситуация на криза, вместо да търсиш изход в съвсем конкретни инвестиционни политики за събуждане на определени сектори на реален живот, за растеж, ти полагаш асфалти, което не е непременно лошо, но не е достатъчно. В условията на криза да изхарчиш 5-7 млрд. само за магистрали, това е според мен дори престъпление".

Според него сериозни прогнози за бъдещия кабинет могат да се правят наесен. Въпреки това предположи близка ситуация до Гърция: „Ще бъде много сложен следващият кабинет. Партиите няма да имат такива мнозинства, както сега. Никой не може да си мечтае за това. При всички случи ще бъде коалиционен, но още няма яснота по отношение на коалиционната картина - как ще се позиционира. В Европа явно се поражда лява вълна. Какъв рефлекс има това в България още трудно може да се каже. Новите политически сили, които се явяват на терена, трудно могат да бъдат предвидени. Дай Боже, да има разбиране. Видяхте идеята за национално спасение как работи в Гърция - много трудно, никой не иска да поема отговорност. Кои са тези политически сили, които ще поемат отговорност за следващото управление на страната, на този етап аз много се съмнявам. И може да има близка ситуация като в Гърция - никой да не иска да състави кабинет. И не само да състави, няма ресурс за управлението на страната. Бизнесът е на колене. Те не правят всичко възможност, не създават условия и предпоставки за растеж на българския бизнес, а напротив.

Доган Може да стане като в Гърция сега е като при Жан Виденов
netinfo

От трибуната на митинг-събора в местността "Демир баба текке" Доган покани останалите политически сили за дискусия за визията за развитие на страната в ЕС: „Каня всички партии на дискусия по този проблем. Каква е визията за развитие на страната, националната визия в европейски контекст и най-вече как България да излезе от кризата. Какъв е изходът, светлината? Обаче без „алабалийските" общи приказки. По техни проекти, инвестиционни, конкретни критерии за стандарта на хората. Каня ги на такава дискусия. И ще се убедите, че ние сме най-подготвените. Без нас не може да се управлява тази държава. Или ако се управлява, тя няма да бъде в добро състояние. Не е удачно да управляваш без ДПС. Дори ДПС само да те наблюдава е достатъчно. Ще се провалиш. А специално сега управляващите без опит, без ясна визия какво трябва да се направи особено в условията на криза, охарчиха на поразия това, което ние сме оставили като Тройна коалиция и преди това. Сега държавата е на ръба на финансов колапс. И само с един период може да се сравни сегашното управление - с управлението на Жан Виденов 1996-97 г."

Други новини от Разград