До края на юни се очаква в България да бъдат доставени 3.5 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на производителя Pfizer, близо 450 хиляди дози от производителя Moderna, 1 млн. дози от производителя AstraZeneca и половин милион дози от производителя Jansen. Това каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Кантарджиев: Наблюдаваме български щам на коронавируса (ВИДЕО)

По думите му тези доставки ще позволят ваксинационният процес да бъде ускорен и максимално бързо да се ваксинират хората над 65-годишна възраст. Увеличението на доставките се очаква от 26 април, посочи Кирилов.

Общо 620 375 са ваксинираните българи, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Ваксинираните хора над 65-годишна възраст са над 116 хиляди. От личните си лекари са ваксинирани 155 хиляди души. По думите на Гигов всички ваксини, доставени в страната, се използват веднага.

Ангелов: Уморихме се от политика в здравеопазването (ВИДЕО)

Продължава извършването на оценката от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ на всички данни за безопасността на всички разрешени за употреба ваксини в частност на произведените от AstraZeneca и Jansen, каза още Кирилов. По думите му се извършва допълнителен анализ за съобщените много редки сучаи на необичайни тромбози в съчетание с нисък брой на тромбоцити. Становището на европейския регулатор се очаква следващата седмица.

Анализират се и данните от държавите членки на ЕС по отношение на хосипитализираните лица, за да се направи анализ за тежко протичане на заболяването, тъй като едно от основните усложнения са именно тромбозите, допълни още той.
БТА