/ снимка: Дарик Варна
До края на годината се очаква да приключи проектирането на двата многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили /ВМС/, съобщи на пресконференция в Русе заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

Той припомни, че договорът за строителството на плавателните съдове е подписан в края на 2020 г. с германската компания "Люрсен", а самото изграждане ще се извърши във варненска корабостроителница.

"Няма забавяне на графика по изпълнение на договора. Следващата година предстои да бъдат направени първите стъпки в корабостроенето като начално рязане на стомана, а през юли - залагането на кила на първия кораб. Надявам се догодина да се поздравим с реално започнато строителство", допълни флотилен адмирал Пенев.

Учебни стрелби на руски кораби на фона на маневрите на Украйна и НАТО в региона

Той обясни, договорът се изпълнява до 2029 г. Първият кораб трябва да е доставен до 2025 г., а вторият - до 2026 г., като след това следват гаранционен период, интегрирана логистична поддръжка съгласно проекта за инвестиционен разход.

"Боеприпасите за двата кораба ще бъдат придобити извън този договор съгласно съществуващите процедури на Министерството на отбраната. Имаме необходимото време да направим това в рамките на строителството на корабите", посочи заместник-командирът на ВМС.

Флотилен адмирал Георги Пенев е в Русе за началото на тържествата по повод 142-годишнината на ВМС. По традиция те започват от крайдунавския град, където са поставени основите на военноморския ни флот със създаването на Дунавската флотилия на 12 август 1879 г.

По повод годишнината един офицер и двама старшини от Представителния духов оркестър на ВМС бяха наградени за отлично изпълнени служебни задължения - капитан-лейтенант Георги Зайранов, който е помощник-диригент, и главните старшини Живко Иванов и Руслан Драганов. Събитията продължават с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на първия командващ на Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Конкевич и пред Паметника на моряка.
БТА