БСП иска оставка на правителството и избори "две в едно", каза лидерът на партията Корнелия Нинова след проведения Национален съвет на партията. Тя допълни, че оценката за работата на правителството за деветте месеца е липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията.

Според Нинова има две програми на правителството - едната е официална, която не се изпълнява и друга, която е неофициална и се спазва. 

По думите ѝ в официалната програма цели са Шенген, План за възстановяване, Еврозона, правила за финансиране на проекти в общините, инфлацията, която не е намалена. Нито едно от тях не е изпълнено, добави Нинова.

В неофициалната програма по думите ѝ няма нищо за борба с корупцията. Съдебната реформа също е в посока овладяване на прокуратурата, посочи лидерът на БСП.

Тя заяви, че в следващите дни БСП ще изнесе анализ на работата на Министерския съвет, сектор по сектор. "От 80 законопроекта са приети само 11", каза Нинова.

До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас, каза лидерът на партията. Тя посочи, че решението е взето от Националния съвет на БСП по-рано днес.

Нинова допълни, че общинските съветници в София не са изключени нито от партията, нито от пленума. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решение на Националния съвет - по нашия устав е задължително за всички организации в страната, каза лидерът.

Тя отрече обвиненията за липса на кворум и обясни, че някои социалисти от страната са закъснели. Поради възникналото напрежение даваме възможност на социалистите в София да решат какви ръководства искат, каза още Нинова.

Националният съвет на БСП се събрa, за да обсъди коалиционна формула за предстоящите европейски избори, кактo и ситуацията с действията на общинските съветници от БСП, които подкрепиха избора на временен председател на Столичния общински съвет (СОС).

На 9 февруари ръководството на БСП свали доверието си от общинските съветници на партията в София. Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС, се казва в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заяви тогава ръководството на БСП.

БСП обсъжда сваленото доверие от общинските съветници на партията в СОС

"Взехме решения за пълен цикъл от избори в София и Бургас. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решения на националното ръководство. Не изключваме никого, социалистите сега решават", коментира още лидерът на БСП.

"Това че на някого не му харесва какви решения взима националното ръководство, не е основание да лъжат. Заседанието започна с кворум", увери Нинова.

"БСП застава зад Никола Шмит като кандидат за председател на Европейската комисия", каза още председателят на БСП.

"ЕС има нужда от реформа в начина на работа. Ще работим срещу двойните стандарти, за равноправно третиране на държавите членки", каза и Кристиан Вигенин. Предлагаме европейска агенция за развитие на изкуствения интелект - тя да се заеме с всички проблеми в тази област, допълни той.

БГНЕС


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА, БГНЕС