Националният съвет на БСП ще проведе заседание, за да обсъди реакцията на партията към общинските съветници на БСП в СОС.

Ръководството на партията обяви, че сваля политическо доверие от общинските си съветници в София и ще им бъдат наложени партийни наказания.

Съветниците от БСП подкрепиха кандидатурата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Цветомир Петров за председател на СОС, вместо да издигнат и подкрепят свой кандидат, както бе спуснато от партията. Причина за сваленото доверие от страна на ръководството на партията бе, че подкрепилите новия председател на СОС вече "не представляват партията".

Младежите от БСП-София подкрепят общинарите от групата на партията

От "Позитано" 20 обявиха, че категорично се разграничават от действията на общинските си съветници, които подкрепиха тази кандидатура.

След реакцията на ръководството на БСП, множество районни организации в столицата разпространиха декларации, в които заявиха, че не приемат свалянето на политическо доверие от общинските съветници от страна на Изпълнителното бюро, и изразяват категоричната си подкрепа за представителите на местна коалиция "БСП за България" в Столична общината, както и на ръководството на Градския съвет на БСП в София. 

Аз войни не водя и никога не съм водил, коментира пред медиите общинският съветник от БСП Иван Таков във връзка с отношенията на общинските съветници от партията с ръководството ѝ. 

Таков посочи, че няма значение дали днес ще има наказания за членовете на партията, които са подкрепили избора на временен председател на Столичния общински съвет.

„Ние имаме решение на Градския съвет, на местната коалиция, на групата общинските съветници, спазили сме до буквата устава на БСП“, посочи Иван Таков.
Във връзка с обвиненията, че общинските съветници не са се съобразили с решението на Националния съвет, Таков заяви, че „тази неистина трябва да приключи“.

По думите му решението на Националния съвет във връзка със Столичния общини съвет още не е изпратено официално, както е по правилник. Иван Таков добави, че решението е било, че „Националния съвет се присъединява към решението на Градския съвет да не се подписват коалиционни споразумения и то е спазено“.

Иван Таков отбеляза още, че чува слухове за отчетно-изборен цикъл в цяла София, което означава, че "700 основни организации, 24 районни организации и градският съвет да започнат отначало избор на делегати, на членове на ръководни органи с две думи - абсолютен хаос и обезглавяване на организацията".

По думите му това прилича на "тежък саботаж", като посочи, че е имало немалко саботажи по време на местните избори. "Сега, ако ще саботираме и европейските избори, започвам да се замислям каква е целта на някои хора", каза още той.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС