/ БГНЕС
Около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви пред бТВ директорът на Европол Роб Уейнрайт. По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма. „Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт.  

Основните заплахи срещу Европа днес са много комплексни - има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, коментира още директорът на Европол.

За първи път в историята Европол ще се ръководи от жена (СНИМКИ)

Днес в София ще се проведе една от най-важните срещи в рамките на българското европредседателство с участието на Европол. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес ще открият срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.
 

БГНЕС


През 2015 г. в България са арестувани 21 джихадисти

Това е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти. В срещата ще участва и комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.