За първи път в историята Европол ще се ръководи от жена (СНИМКИ)

/ ThinkStock/Getty Images
Белгийката Катрин де Бол ще оглави от 1 май европейската служба за борба с престъпността Европол, обяви Съветът на ЕС, цитирана от Франс прес. За пръв път европейската полицейска служба ще се ръководи от жена.
Де Бол е началник на белгийската федерална полиция от 2012 г., отбелязва Ройтерс. Мандатът на Де Бол е четиригодишен. Тя ще замени на поста сегашния изпълнителен директор на Европол Роб Уейнрайт. Номинацията на Де Бол бе официално одобрена днес на среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел.
"Винаги съм била първата жена на повечето длъжности, които съм заемала", заяви Катрин де Бол на днешния Съвет "Вътрешни работи" на ЕС. Тя добави, че най-голямото предизвикателство за нея на новия пост ще е да балансира нуждите на отделните страни членки с тези на институциите на ЕС.
Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон поздрави в Туитър Катрин де Бол, "първата шефка на Европол" и отбеляза, че номинацията й е утвърдена на 8 март, Международния ден на жената.

Седалището на Европол е в Хага. Основна роля на тази служба е да подкрепя 28-те страни от ЕС в борбата им срещу международната организирана престъпност и тероризма.
БТА