/ БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов не вижда възможност да бъде изтеглено предложението за изграждане на втори лифт в Банско. Той отказа да се ангажира с мнение дали има скрита причина за протестите срещу идеята.

Природозащитници искат оставката на министър Димов

Министърът не смята за сериозно да се говори, че ще се застроят 200 кв.км в Пирин.

Ангелкова: Важно е да се създаде възможност курортите да бъдат развивани

"Строителство, което се разрешава, и то не строителство, а изграждане на спортна инфраструктура, е само 2%. Ако трябва да погледнем какво значи 40 или 48% от парк "Пирин", това може би е площ колкото Пловдив и Варна взети заедно. Никой не си мисли, че подобно строителство е логично. Паркът е 400 кв. км., половината от него е 200. Аз не мисля, че някой със здрав разум мисли, че ще се застроят 200 кв. км. в Пирин", коментира Димов.

Правителството няма да се откаже от строителството на втория лифт на Банско

Отново повтори, че страната трябва да бъде развивана като ски дестинация, а Банско е ски зона, която трябва да бъде развивана, а по същия начин трябвало да се процедира и с Витоша. И не смята за реалистично предложението за втори лифт да бъде оттеглено.

Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин

"Аз съм живял във времена, в които протестите не бяха възможни и такъв тип времена ме ужасяват. От тази гледна точка, мисля, че протестите са нещо полезно, но не виждам основание за оттегляне на точката", допълни той.

Хиляди на протест: Пирин е в беда, спасете го сега

Довечера в столицата ще се проведе поредният протест срещу изграждането на втори лифт в Банско.