Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев публикува в социалните мрежи красиви снимки на природни гледки и водопад и лаконичен коментар към тях: "Между разговорите, а те вървят добре", вероятно визирайки разговорите за служебен кабинет и министри. 

В съботния ден (30 март) президентът Румен Радев възложи официално на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

"Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни", подчерта държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство. 



"Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили - от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функции", гарантира пред Радев Главчев и допълни: "Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство". 

Ще се стремим към избори "две в едно", за да спестим и средства, и време на избирателите, каза и пред журналистите на излизане от президентството кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. Няма срок в Конституцията, но разумният срок е една седмица, каза той в отговор на въпрос колко време ще му е необходимо за съставяне на правителство. 

"Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, но от две-три години тази яркост избледня, а отпреди месеци съвсем я няма", посочи още Главчев уточни, че още в понеделник ще подаде заявление за неплатен отпуск от Сметната палата, за да се отдаде изцяло на служебния кабинет.

Докато посоченият за служебен премиер Димитър Главчев подготвя състав за служебно правителство, премиерът в оставка Николай Денков го призова да бъде внимателен в подбора.

„Той има авторитет на човек, който е обективен, единствено това, което ме изненада, е опитите да каже, че няма връзка с ГЕРБ. Това е нелепо, аз разчитам на това, че той има своя авторитет и ще направи състав на кабинет, който не буди съмнение за едни честни избори”, заяви Николай Денков. По-конкретно той посочи двама от настоящия кабинет, които да бъдат сменени – на МВР Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски.

„Аз  смятам, че ако министър Стоянов остане като министър на вътрешните работи, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изброите и имам причина да го кажа”, заяви Денков.

Министърът на вътрешните работи отговори на критиките: „През тези 9 месеца на няколко пъти категорично заявих, че аз получих покана от Петков да стана част от кабинета „Денков” като експерт. Винаги съм го казвал и сега ще го кажа за пореден път, че аз не съм политически обвързан, еднакво отдалечен съм от абсолютно всички политически партии и техните лидери”, каза Калин Стоянов.

Той обясни, че още не е разговарял с Главчев, но е готов да приеме покана.

„Ако бъда поканен от Главчев, ще се отзова на тази покана, ще проведа преговорите, ако той прецени, съм готов да остана на поста”, каза Калин Стоянов.

Позиция в защита на Стоянов изпратиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР. В нея пишат, че за първи път не се е налагало да протестират за достойно заплащане и недоумяват атаките срещу вътрешния министър.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата. На 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание., след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха. "За"  гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, според справка в интернет страницата на Народното събрание.

Главчев е роден в София, сочи информация на сайта Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-ото до 46-ото Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА, nova.bg, фейсбук Димитър Главчев