От опозицията поискаха държавата да подпомогне столичния градски транспорт, както и повече средства за сектор МВР
Парламентът удължи заседанието си в четвъртък до приемането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за тази година. "За" гласуваха 192 народни представители, един беше "против" и един се въздържа.

Парламентът продължава с гласуването на второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. Заседанието бе прекратено на 29 юни вечерта заради закрито изслушване на премиера Кирил Петков и шефовете на служби заради изгонването на 70 руски дипломати и служители.

От ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха увеличаване на средствата за градския транспорт в София. Депутатът Румен Христов заяви, че ще подкрепят предложение, защото според тях градският транспорт осъществява социална функция, а от друга страна решава проблема със задръстванията и замърсяванията в големите градски столици. "Ако не получава допълнителна подкрепа, цените на билети ще се покачат", подчерта Христов.

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" за Столичната община. След това споровете се пренесоха за парите за капиталови разходи на общините и за 35 млн. допълнително за заплати на общинските служители. Спорове имаше и за прословутата мярка на кабинета в оставка за 25 ст. на литър отстъпка за масовите горива, както и за решението да мине през пленарна зала отпускането на държавни кредитни гаранции за "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" на стойност над 1 мрлд. лв.

Депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев разкритикува заложената макрорамка. "Макрорамката за 2022 г. е грешна и невярна. Нито са отчетени елементите, които формират тази макроикономическа рамка и които водят до увеличаването на приходите".

"Сбъркан внос, който разширява данъчната база, объркана инфлация. Направихме оценки и установихме, че има възможност за увеличаване на приходите и да се направят целесъобразни разходи без да се нарушава бюджетният дефицит“, каза Ананиев.

Събираемостта за първите четири месеца на тази година е с 4% по-ниска, отколкото за същия период на миналата година, посочи той.
„Ние имаме спад на показателя – събираемост на приходите“, каза още Ананиев.

От "Възраждане" поискаха повече средства в системата на МВР - пожарникари, полиция, гранична полиция, както и за надзирателите в затворите. От "Продължаваме промяната" обаче попитаха откъде ще дойдат приходите за такива увеличени разходи, след като опозицията предлага такива увеличения на заплатите в сектора.

Бюджетът на МРРБ беше допълнително натоварен със стари задължения, обясни ресорният министър в оставка Гроздан Караджов.
 

Снимка: Георги Димитров



„Бяха разплатени 656 млн. лв., които бяха взети от перото за бюджета за текущ ремонт и поддръжка. Това до голяма степен осакатява програмата за текущ ремонт и поддръжка. Ще бъдат реализирани много по-малко цялостни ремонти за преасфалтиране“, алармира Караджов.

С нулева ставка ДДС от 1 юли вероятно ще е не само хлябът, но и брашното. Водещата бюджетна комисия вече одобри 0% ДДС за хляба и намалена ставка от 9% за парното и природния газ от 1 юли като антикризисни мерки. Изненадващо в пленарна зала се промуши и нулева ставка за брашното, въпреки че бе отхвърлена преди ден от бюджетната комисия.

Отхвърлено бе предложението за намален ДДС за плодове, зеленчуци и живи животни. Не бе прието и искането на ГЕРБ и след 1 юли да продължи облагането с 9% на доставките на бира и вино в заведенията, въведено заради пандемията през 2020 г.

Депутатите окончателно гласуваха да отпадне временно акциза за моторни горива - втечнен нефтен газ LPG и природен газ, както и за произведената топлинна и електрическа енергия. Мярката ще действа до 2025 г.

След три неуспешни опита при предишни гласувания на бюджети адвокатите най-после намериха подкрепа в парламента за съществено намаляване на облагането им. Вносителите от ИТН успяха да прокарат драстично завишение на нормативно признатите разходи за адвокатските услуги от 25 на 40%. 
БГНЕС