Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда за осиновителите
Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда за осиновителите / Sofia Photo Agency
Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда за осиновителите
50796
Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда за осиновителите
  • Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда за осиновителите

Родителите на осиновени деца да имат право на две години платен отпуск по майчинство - това предвиждаха промените в Кодекса на труда, внесени от депутата от левицата Захари Георгиев, които парламентът отхвърли.

Идеята предвиждаше една година платен отпуск от деня на предаването на детето. Ако след този период то не бъде настанено в детско заведение, осиновителите да ползват още една година платено майчинство, но най-късно до навършването на 5-годишна възраст на детето. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст.

По време на дебатите Хасан Адемов от ДПС каза: „Детето, което е осиновено след 2-годишна възраст, на практика е получило вместо родителските грижи до 2 години институционална грижа в детските заведения. Ако отхвърлим този законопроект, означава, че приемаме тезата, че институционалната грижа не се различава от майчината грижа".

Лидерът на ДСБ Иван Костов изрази такова мнение: „Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-дълъг отпуск по майчинство, с най-огромни плащания за това време и много трудна тежка задушаваща ни гордост. Защото като си най-беден, за да настигнеш другите трябва да работиш най-много, това е простата логика. Освен ако има някаква друга, която аз не познавам - някак си всички да стоим вкъщи и да ставаме по-богати".

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни защо не подкрепят законопроекта: „Защото той не е изчерпателен. Нима децата, които се осиновяват от родители след 5-годишна възраст нямат нужда от такъв отпуск на адаптация? Психолозите са доказали, че колкото повече едно дете е престояло в специализирана институция и колкото е по-голямо, толкова по-дълъг и труден е периодът на адаптация. Ако говорим вече за отпуска за адаптация, то такъв отпуск трябва да имат всички родители, които осиновяват деца от институции".